Egészséges iskolai büfé

2014. 03. 08. 

Iskolánk nagy hangsúlyt fektet az oktatási tevékenység mellett a nevelésre és így az egészségnevelésre is. Olyan iskolai környezetet igyekszünk teremteni, amely elősegíti diákjaink egészséges táplálkozási szokásainak kialakítását és a rendszeres, mindennapos testmozgását.

Az iskolai étkeztetés (menza és büfé) révén a gyermekek táplálásában, a helyes és egészségtudatos táplálkozási szokások és gondolkodásmód kialakításában, a gyermekek egészségvédelmében aktív szerepet vállalunk. A korszerű, menüválasztásos menza mellett az iskolai büfé kínálata is látványosan tükrözi iskolánk egészségtudatos szemléletét tanulóink táplálkozásával kapcsolatban. Rengeteg saláta, zöldség és sokféle nyersanyag felhasználásával készülnek a szendvicsek, idénynek megfelelő gyümölcsök is kaphatók, cukros és szénsavas üdítőt viszont hiába is keresünk az iskolabüfében. 


Természetesen ahhoz, hogy egészségfejlesztési programunk maradéktalanul megvalósulhasson szükség van egy olyan partnerre, aki azonosulni tud az egészségtudatos táplálkozás filozófiájával. Jablonszky Krisztián (Krisz) személyében találtunk rá erre az emberre, iskolai büfénk üzemeltetőjére.

A Dianalízis egyik szerkesztője, Bödör Krisztián, kilencedik osztályos tanulónk készített interjút vele:

-Már jó régóta te vezeted az iskolai büfét a Dianában? Hogy érzed magad itt az iskolában?

-Valóban már 11 éve kenem a szendvicsket itt nálatok. Nagyon jól érzem magam, ha nem így lenne, már régen váltottam volna. A lányok helyesek, a srácok barátságosak. Nagyon jó a környezet.

-Légy szíves, jellemezd büféd kínálatát, milyen ételekkel várod az éhes tanárokat, diákokat?

-Az elmúlt húsz év tapasztalatának köszönhetően változatos, fantáziadús és kiemelkedő íz világú kínálattal, vevőbarát kiszolgálással várom vendégeimet.

– Amióta mi idejárunk, már azóta is szélesedett a kínálat. Mi vezet a változtatásban?

– Számomra a két legfontosabb tényező az, hogy a táplálék egészséges legyen, és a kínálat pedig változatos. A választék kialakításánál mindig a diákok, szülők, tanárok igényeit veszem figyelembe.

– Amikor gyors közvélemény-kutatást végeztem a diákok között, arra a kérdésre, hogy mit szeretnek legjobban Krisznél, sokan emlegették messze földön híres szendvicseidet.

-Szendvicseim mindig friss alapanyagokból, rozsos, barna, magvas pékáruból, többféle zöldséggel megbolondítva készülnek, így nemcsak finomak, hanem egészségesek is.

– Van-e olyan élelmiszer vagy ital, amit az idők folyamán kivettél a büfé kínálatából, éppen azért mert egészségtelen?

– Nem is egy. A gyerekek szívesen vennék, ha árulnék Colát, chipset, keresik a nagyon csokis csokoládékat, mint például a Snickers, Mars. Helyette teát vehetnek, müzliszeletet, banánt, almát. Számomra az egészség valóban fontos.

Egyéb