- 01. 21.
Iskolánk január 16-án az magyarországi németek elűzetésére emlékezett. Rövid rádiós műsor idézte fel a második világháborút követő embertelen népmozgatások tragédiáját.
A diákok szembesülhettek azzal, hogy a magyarországi németség közül 250 ezer főt a kollektív bűnösség jegyében űztek el szülőföldjéről,
ahogy ugyanez a sors várt hasonló mértékben a felvidéki magyarságra is.
A megemlékezés kitért arra, hogy számos életmódbeli elem került a sváb kultúrából a magyar közkultúrába, így például a káposztaételek jórésze, többek között a töltött káposzta; sváb találmány a stifolder, a kolbász és a szalámi is; de hokedli, sámli és kredenc szintúgy.
Dédanyáink még karmonádlit tartottak a spájzban, kofferekben vitték az ancúgot, és előtte a lábukra kamáslit húztak, ha sáros volt az idő. Érdekes, hogy dédanyáink akkor is ismerték és használták ezeket a kifejezéseket, ha színmagyar területen éltek.
Ezt az ízes sváb kultúrát egy kamarakiállítás keltette életre a bejárat közelében.